THOUSANDS OF FREE BLOGGER TEMPLATES

Friday, April 13, 2012

kerja + hijrah...

asalamualaikum kwn2...sebelum nk muler study utk paper esok...aku nk tulis skit entri ari nieh..
aku x taw knper sedang2 aku tgh cuci kete..tiba2 aku terpikir pasal nieh...
nieh berkenaan dgn apa yg aku nk buat lepas abis study..yup...lepas abis study..of cuz la nk keje kn..
pasal safety tu..aku ingat nk hold dulu la kot...aku nk cari pengalaman keje dulu....hmm sebut pasal keje nieh..
aku ada search kt jobstreet.com.my...carik yg maner berkenaan ngn jurusan aku amik skrg nieh.

mula2 aku nk carik kt kuantan...carik punya carik...tp amat menghampakan kerana bahawasanya lubang keje at least as a technician..terlalu terhad...sampai dah x der pilihan lain....nk kata xder kilang...kt kuantan boleh tahan bersepahnyer kilang2..especially kt kawasan gebeng la..lg la byk kilang yg rata2nyer ada lah kepunyaan company2 besar...kt pelabuhan pun cam tu gk..hmmm..xkn xder kot lubang keje mcm nieh kt sini...

last2 aku carik kt kawasan lain..majority byk kat kl..johor..ngn penang...hmm...tiga2 tmpt tu semuanya
bandar2 besar..pkr plak life cost tinggi la rasanya...tp ok jugak..ini la satu cabaran kalau nk hidup tmpt org...
dlm tiga2 tmpt..aku rasa mcm nk apply keje kt penang...hahaha...giler ah...nmpknya x lama lg aku jd org utagha la plak kn....biler aku ckp benda nieh kt mak aku..mak aku oke jer..as long kalau rezeki kt situ...
just go on jerla...

satu faktor naper aku pilih penang..sbbnya aku inginkan kelainan..aku sebenarnya x suker benda yg sama..
aku x nk duduk kl sbb aku da familiar sgt kt situ..g pun...dah la jalanraya bersepah ngn toll..eii xmau la aku...
satu lg at least aku lg dkt ngn sedara2 aku kt kedah tu...hmm as long boleh la tiap2 bulan balik kg ker..hehehe...sbnrnya bkn sekali 2 aku pegi penang pun..ada la lebih 3 kali...seronoknyer x terhingga sbbnyer
suker tgok org..makanan..tmpt2 kt sana lg menarik...

aku sbnrnyer mmg xboleh nk stood up kt kuantan untuk jangkamasa lama...drpd aku pindah sini sejak akhir 1999...sampaila skrg..mcm xder benda jer yg ada kt kuantan nieh..kurang2 nmpk naik pun ecm jer..g pun life sini mcm terhad sgt dr segi sosialist nyer...aduhhh...camner nk berkembang pala otak nieh...sorry la org2 kuantan..bkn nk kutuk..aku pun org kuantan jugak....

so thats it..aku mmg perlu berhijrah utk masa dpn aku jugak...tp aku xkn lupakan asal usul aku juga bahawasanya aku mmg org kuantan...sekian... :)

Saturday, April 7, 2012

sorotan seminggu

asalamualaikum kawan2...fuh..apa citer korang skrg??baik2 kali nieh entri aku len skit..sbb
nya nk bg taw aktiviti dikala saat2 terakhir nk tglkan kolej nieh...sebenarnya ada beberapa aktiviti dlm seminggu tuh..mulanya aku nk post satu2 tp aku x larat nk tulis citer panjang2..so aku combine kn skali dalam 1 post..molek gitu...

okeh..dimulai dgn program grooming course a.k.a finishing course pada 31hb mac lepas..course ni khusus
tuk pelajar last semester dikelola oleh hijrah jitu sdn bhd...so pengisian dia adalah memberi panduan
kepada pelajar2 tentang alam kerjaya drpd proses cari pekerjaan sampai lah buat resume..
bg aku..course ni mmg amat bgs dan penceramah dia mmg sporting walaupun pd mulanya
sekali pandang..dia agak serius...skrg baru lah aku taw betapa susahnyer nk buat resume nieh kn..
langsung xboleh cincai walau seinci skali pun..apa2 pun...sedikit sbyk boleh la dpt gambaran sbnr nanti
bila da keje...

pada 4hb april...course DDEKP ada buat aktiviti luar kt de rhu..ala2 family day gitu la..,rasanya dah kali keberapa course ktorg buat aktivit kt situ....sepanjang hayat 
aku berada kt ikip nieh la kn..nieh la first time aku rasa aktiviti yg paling gempak
penah aku join...lg pun yg buat nieh mostly junior2 aku..aku yg senior nieh join jer...
mcm2 la ktorg main..tarik upih lah..tarik tali la..boling kelapa la..tp yg paling best
of coz mandi kt kolam..nah amik kaw...mandi kolam x ingat dunia dah...esok2 bgn tgok cermin
mke hitam legam jer...hahaha...xmau citer la...korang tgok lah pic2 ktorg kt de rhu
(gambar akan di uploadkan nanti)

Monday, April 2, 2012

‎12 jenis perempuan single


1. Pencari Teman Hidup
Perempuan jenis ini percaya bahawa setiap orang memiliki belaian jiwa dan ia akan melakukan apa saja untuk bertemu jejaka pilihannya. Sayangnya, kadang-kadang mereka terlalu fokus untuk mencari jejaka yang tepat sehingga menyebabkan para jejaka lain terpaksa menunggu untuknya.

2. Bangkit Semula
Mereka yang baru saja mengakhiri hubungan yang menyakitkan akan melakukan apa saja yang boleh dilakukan untuk bangkit dari hubungan terdahulu dan menjadi lebih baik. Mereka tidak menyesali apa yang terjadi dan berusaha mengambil hikmah dari semua peristiwa yang terjadi.

3. Tak Peduli
Perempuan seperti ini lebih suka membiarkan hidupnya berlalu begitu saja. Dia lebih suka hidup sendiri daripada memburu lelaki dengan berbagai cara. Bila akhirnya dia bertemu jodoh, hal itu hanya akan terjadi secara kebetulan.

4. Menunggu
Mereka percaya dengan kisah-kisah dongeng, di mana para perempuan menunggu untuk "diselamatkan" oleh seorang putera. Perempuan macam ini yakin dimana pada suatu saat akan ada lelaki yang mampu mengambilnya dan mereka memilih menunggu kehadiran jejaka tersebut.

5. Bebanan Kahwin
Seumur hidupnya, dia memuaskan keinginan dirinya untuk meraih kepuasan, sama ada dalam karier, pergaulan, mahupun pencapaian lainnya. Ketika akhirnya mereka berasa sudah sampai waktunya mencari calon suami, mereka akan menghentikan sahaja segala aktiviti yang menjadi keutamaannya. 6. Bebas
Perempuan pada kategori ini selalu khuatir disebabkan mereka harus memilih antara hidup sendiri dan berkomitmen. Biasanya, mereka akan memilih hidup sendiri, tetapi bebas menentukan arah hidupnya.

7. Ingin berkahwin
Perempuan ini biasanya akan berkhayal tentang suatu pernikahan setelah seumur hidupnya tidak memikirkan konsep pernikahan. Hal ini biasanya didorong oleh suatu peristiwa besar yang membuka fikirannya bahawa sesuatu yang diyakininya ternyata tidak tepat.

8. Pembelot
Perempuan yang tak lagi ingin hidup dengan cara yang sama yang dijalani komunitinya meskipun dulunya dia juga mengamalkan gaya hidup tersebut. Dia ingin menemui cara yang sesuai dengan pilihan hatinya meskipun itu bererti dia harus meninggalkan kawan-kawannya.

9. Ingin Perbezaan
Perempuan yang ingin berkahwin, tetapi juga merasakan kekuatan untuk menjalani suatu pernikahan yang tidak konvensional. Perbezaann itu biasanya bermula sejak penentuan konsep pernikahannya.

10. Menjadi ibu
Perempuan jenis ini selalu berfikir, suatu ketika nanti dia pasti akan menjadi seorang ibu. Namun, dia berharap tidak ada orang lain yang mendesaknya agar segera merealisasikan harapannya itu. Bahkan, kadang-kadang dia sebenarnya akan berasa tidak patut berkahwin untuk mempunyai anak.

11. Lambat dan mantap
Perempuan jenis ini, mungkin juga seperti kebanyakan perempuan lainnya, berharap berkahwin pada waktu yang tepat. Sementara itu, dia akan berusaha sekuat tenaganya untuk tidak menghiraukan segala desakan atau tekanan dari kawan-kawan atau keluarganya untuk segera berkahwin.

12. Perintis
Perempuan jenis ini berasa kehidupan pernikahan tidak sesuai untuknya. Maka, dia akan cuba mencari cara baru untuk mendapatkan kebahagiaan.

Thursday, March 22, 2012

22 sebab malaikat rahmat tidak akan memasuki rumah anda



1. Rumah orang yang memutuskan hubungan Silaturrahim.

2. Rumah orang yang memakan harta anak yatim secara haram.

3. Rumah yang memelihara anjing.

4. Rumah yang banyak menyimpan gambar yang mencerca Para Sahabat Nabi, orang yang telah mati dan sebagainya.

5. Rumah yang mengumandangkan nyanyian yang memuja selain daripada Allah SWT.

6. Rumah yang sering meninggikan suara.

7. Rumah yang didiami mereka yang syirik kepada Allah SWT seperti tukang tilik, ahli sihir dan nujum.

8. Rumah yang menggunakan perhiasan daripada emas seperti pinggan dan mangkuk daripada emas.

9. Rumah yang makan makanan yang berbau seperti bauan rokok, perokok, penagih dadah.

10. Rumah yang didiami mereka yang sentiasa bergelombang dengan maksiat.

11. Rumah yang didiami mereka yang melakukan dosa-dosa besar.

12. Rumah yang didiami mereka yang derhaka kepada kedua ibu bapa.

13. Rumah pemakan riba.

14. Rumah yang mengamalkan budaya syaitan seperti kumpulan rock.

15. Rumah yang memiliki patung-patung.

16. Rumah yang memiliki loceng seperti loceng gereja.

17. Rumah yang didiami peminum arak.

18. Rumah yang mempercayai tukang tilik.

19. Rumah yang didiami mereka yang mendapat laknat Allah SWT, pemakan rasuah, pemberi rasuah dan mereka yang mengubah kejadian Allah SWT seperti wanita yang mencukur bulu kening, wanita yang memakai gelang atau rantai di kaki.

20. Rumah yang didiami mereka yang berhadas besar tanpa mandi Janabah/Junub.

21. Rumah yang melakukan pembaziran ( berhias dengan berlebihan ).

22. Rumah yang melakukan maksiat di dalamnya.

sumber: www.iloveislam.com

Wednesday, March 21, 2012

jom layan lagu loghat pahang...





Monday, March 19, 2012

GIGI - Cintailah Mereka


Cintailah cinta mereka
Sayangilah sayang mereka
Sebagai tanda ketulusan 
Yang dinginkan mereka

Kadang manusia kan mengalami dan melaluinya
Dan kadang manusia tak menerima dan merelakannya
Satu saat kita bisa mendapatkan cobaan itu
Coba berpikir dalam bila mendapatkan cobaan itu
Cintailah cinta mereka
Sayangilah sayang mereka
Sebagai tanda ketulusan 
Yang dinginkan mereka

Tertawalah lepas dengannya
Bernyanyilah indah dengannya
Kita sama semua sama
Yang tercantik dan sempurna dan yang terbaik

Berdiri tegar hadapi semua cobaan yang diberikan-Nya
Kamulah pelangi kalbu dan arti sempurnya yang sesungguhnya

Cintailah cinta mereka
Sayangilah sayang mereka
Sebagai tanda ketulusan 
Yang dinginkan mereka

Tertawalah lepas dengannya
Bernyanyilah indah dengannya
Kita sama semua sama
Yang tercantik dan sempurna dan yang terbaik

Cintailah cinta mereka
Sayangilah sayang mereka
Sebagai tanda ketulusan 
Yang dinginkan mereka

Tertawalah lepas dengannya
Bernyanyilah indah dengannya
Kita sama semua sama
Yang tercantik dan sempurna dan yang terbaik
Dan yang terbaik uuh dan yang terbaik






Friday, March 16, 2012

cerita huruf 'P'



Paklong Punya Pasal, Pagi-Pagi Pakngah Pergi Pasar. Paklong Pesan Pulut Panggang. Parking Pulak Punyalah Payah. Pakngah Pun Pelik, Pasal Pulak Pagi-Pagi Payah Parking. Pakngah Pun Pusing-Pusing Perhati Parking. Pusing Punya Pusing, Pakngah Pun Pening. Penyudahnya Pakngah Parking Pinggir Parit.

Pening-Pening Pun Perut Pakngah Perlu Penuh. Pakngah Pun Pergilah Pekena Pasembor. Pasembor Pulak Punyalah Pedas. Pergh ! Pedas-Pedas Pun Pakngh Pulun. Pakngah Pulun Pelan-Pelan Pasal Pedas. Pastu Pakngah Pun Pulang.

Pakngah Pulang Punyalah Panas. Pakngah Pun Pasang Penyejuk. Pasang Penyejuk Pun Panas. Pakngah Pun Pelik Pasal Pulak Panas. Pakngah Pun Periksa Penyejuk. Patutlah Panas, Penyejuknya Palsu. Pakngah Pun Pergi Pulangkan Penyejuk Pada Peniaga. Pokemon Punya Peniaga!

Pikir Punya Pikir Pakngah Putuskan Pelihara Puyu. Pakngah Perlukan Peruntukan. Permohonan Peruntukan Pulak Punyalah Panjang Prosesnya. Prosedurnya Pun Payah. Pagi Petang Pakngah Panjat Pejabat Pegawai Perikanan. Pakngah Pun Pedap. Penyudahnya Pakngah Pinjam Paklong .

Pinjam Paklong Pun Paedahnya Pat Persen. Pat Persen Pun, Pat Persenlah. Puyu Punya Pasal, Pedulilah. Projek Pelihara Puyu Perlukan Pondok. Pakngah Pun Perbaiki Pondok Pakngah. Pakngah Paku Papan ... Pung Pang Pung Pang Pung Pang Pung Pang Pung Pang Pung Pang Pung Pang Pung Pang .....

Pengetuk Paku Pulak Patah Patah. Pedulikan Pasal Pengetuk Paku Patah. Pikir Pulak Pasal Perkara-Perkara Penting. Pasal Pimpinan PM, Pasal Pilihanraya, Pasal Pembangunan, Pasal Perpaduan, Pasal Pendidikan, Pasal Perundangan, Pasal Perjalanan Parlimen, Pasal Perairan, Pasal Palestin, Pasal Peluang Perniagaan Pabila Puasa ... Pup .... Pelita Padam !

Thursday, March 15, 2012

Tongkat Ali

Monday, March 12, 2012

Kerispatih - Cinta Putih

Apa jadinya hati yang terbagi
Diseparuh perjalananku
Rusaklah sudah cinta putih ini
Keinginan tiada sejalan dengan kenyataan

Betapa ku pasrahkan hidupku
Betapa ku mencintaimu
Tapi apa yang kau beri untukku
Kau tukar dengan luka dan kesakitan (ku)

Khianati...
Sebisa dirimu mengkhianati
Karena kupastikan kelak kau minta aku
Untuk kembali padamu lagi

Karena kupastikan kelak kau minta aku
Inginkan ku, mohon aku
Untuk kembali padamu



JJCM

asalamualaikum kwn2...korang pernah x tgok satu rancangan
makanan kt tv3..??mesti korang taw kn apa nama rancangan tu..ya betul..jalan2 cari makan(jjcm)..
baru2 ni aku ada tgok yg siri baru..hmm..mule2 ada gk dengar bahawasanyer qi razali dah
x mengacara lg program tuh..so jd tanda tanya siapa akan menjadi pengacara seterusnya..
persoalan tu terjawab apabila ada 2 pengacara baru..sorang laki dan sorang pempuan..
well...rancangan ni biasanya mmg x pernah aku miss..silap2 boleh terliur beb tgok makanan..lg2 yg tukang makan plak buat gaya mcm lapar sgt2..haha..terbaikk...tp ntah mengapa dan
di mana silapnya...kali ni bila tgok jer..tros spoil selera..knper diorg ni mcm kontrol sgt makan
dan byk kepoh...sampaikn mcm nk x nk je makan...aduh..bkn nk kata apa..kalau mcm tu
baik x payah jd pengacara rancangan nieh...rancangan ni bertujuan tuk memperkenalkan restoran 
serta juadah2 yg sedap dan berpatutan..

aku rasa bkn aku sorang je yg agak kurang setuju ngn pemilihan
pengacara kali ni..tp rata2 penonton mmg meluahkan perasaan kurang berpuas hati dengan
cara penyampaian mereka yg agak kurang memberangsangkan...ini adalah sebahagian komen2
penonton dalam fan page jjcm yg aku print screen
(sila klik untuk lihat dengan lebih jelas)



so hopefully kepada 2 pengacara ni..plz try to improve ur self..we know that u can 
do more best job..kritikan setiap penonton bkn lah untuk menjatuhkan korang berdua
tp penonton mahukan yg lebih terbaik...secara tidak langsung jjcm mampu kekal
sebagai salah satu rancangan yg paling top dalam malaysia :)

Saturday, March 10, 2012

nk operate mata..

asalamualaikum kwn2...entri aku kali ni pasal mata...
semua org dikurniakan dgn sepasang mata kn..bersyukur lah kerana
dengan mata ini kita mampu melihat semua keindahan ciptaan-Nya..dan mata juga
merupakan salah satu organ paling penting dalam setiap manusia yg hidup..ok back to the
topic...aku sebenarnya mula pakai spek sejak umo 9 thn lg..
mse tu darjah 3 rasanyer...maknanya aku da pakai spek
dah 14 thn...wah..lama tu..so korang taw2 jela kn..biler da lama
pakai spek ni..power pon makin bertambah lah..setakat ni power aku 
dalam lingkungan 300+..tu pun buat 3 thn lepas...skrg ni aku ada masalah ngn silau..
masalah ni slalu mengganggu aku especially biler aku driving waktu malam..
mmg sakit giler weh kalau once da kne silau lampu nih...kadang2 aku nyaris2 nk eksiden gara2
benda ni punyer pasal...

pernah aku ckp ngn mak aku..aku nk operate mata ngn laser..
tu pun sbb pas abg ipar aku buat operate mata...aku tgok senang ati je dia
xde nk gaduh2 pakai spek..hehe...aku tros tnye dia 
agak2 sakit x biler kne laser..dia ckp dia x rasa sakit...
tp biler bukak mata tu dia rasa pedih..maklum lah mata br operate xboleh kne
cahaya yg terang...aku pun x sure brape kos dia
tp aku perlu buat...sebenarnya aku rimas giler nk pakai spek dah
tp biler aku bukak je..muler la pala aku jd pening..
g pun mmg totally aku xnmpk biler bukak spek..member aku ada advise suh pakai
contact lens..tp aku xmau..bkn apa..benda tu memerlukan penjagaan yg rapi
nk2 aku plak mungkin keje kt luar..takut berhabuk..lg leceh..so
aku xmo amik risiko tuk pakai contact lens...tp satu cara jela
aku nk bg mata aku ok iaitu aku makan carrots..

harap2 nanti biler da keje boleh la aku buat operate mata ni..
perasaan takut tu mmg ada tp demi nk jd mcm sediakala
kena la berkorban perasaan takut tu...ok guys..see u soon...

agak menyeksa kan nk membesarkan bola mata nih..hahaha

jika esok aku mati...


Friday, March 9, 2012

Sammy Simorangkir - Sedang Apa dan Dimana(OST Ariana Mikhail)


dulu selalu ada waktu untuk kita
kini ku sendiri
dulu kata cinta tak habis tercipta
kini tiada lagi (lagi)

sedang apa dan dimana dirimu yang dulu ku cinta
ku tak tahu tak lagi tahu seperti waktu dulu
apakah mungkin bila kini ku ingin kembali
menjalani janji hati kita

sedang apa dan dimana wooo
sedang apa dan dimana dirimu yang dulu ku cinta
ku tak tahu tak lagi tahu seperti waktu dulu
apakah mungkin bila kini ku ingin kembali
menjalani menjalani menjalani janji hati kita






Sammy Simorangkir - KESEDIHANKU

Sepinya hari yang kulewati
Tanpa ada dirimu menemani
Sunyi kurasa dalam hidupku
Tak mampu aku untuk melangkah

Masihku ingat indah senyummu
Yang selalu membuatku mengenangmu
Terbawa aku dalam sedihku
Tak sadar kini kau tak disini


Reff :
Engkau masih yang terindah
Indah di dalam hatiku
Mengapa kisah kita berakhir yang seperti ini


Apa kini yang kurasa
Menangispun ku tak mampu
Hanya sisa kenangan yang terindah
Dan kesedihanku






Thursday, March 8, 2012

sebulan je lg...sabar lah

asalamualaikum kawan2...haha..lama betul aku x menulis entri nih..
maklum lah aku sibuk kebelakangan nih..mengalahkan menteri plak kn..
haa..balik kepada entri td...sedar x sedar..
tgl lebih kurang sebulan je lg aku nk melangkah ke final exam..aku harap ni
final exam yg terakhir lah kt kolej nih...sbb pas ni boleh la aku declared yg aku ni
dah abis blaja lepas paper terakhir..yeahhh...da nk grad rupanya...citer mula2
masuk kolej sampai la saat ni masih terpahat dlm ingatan aku...tidak akan lupakan walau
seinci pun..wahh..hebat kn..kalau nk compared ngn citer plkn dulu..maybe citer plkn pun
x sehebat citer kt kolej..tp citer tu nanti aku tulis la kt entri akan dtg..
so tunggu jela ye...skrg ni cume nk mengira detik nk final + aku dah makin
sibuk ngn projek final aku..projek mikropemproses aku dan sebagai nyer..
xmenang tangan aku dibuat nya..akak aku plak sibuk nk suruh aku
amik safety serta merta..tp aku mungkin x amik yg kt kl..
sbb nye takut aku xboleh nk flow pew yg diorg ajar nanti..
apa2 pun...harap2 semua boleh doakan yg terbaik untuk aku taw..insya Allah..
nmpk jer subjek yg aku amik je agk mudah2..tp susah jugak lah
semester ni byk benor nyer menghafal ngn membaca..
tu la paling aku x suker..tp ini la jugak peluang aku nk skor pointer tinggi..
biler lg pointer nk cecah 3.0...hehe...tgok la mana yg aku mampu jela..
ok lah thats all for today..see u soon :)

Sunday, February 19, 2012

sekadar pesanan untuk kaum perempuan... :)

Lelaki itu bukan BANK , jika hendak apa maen oder saja. bila dah dapat terima kasih pun tak ucap.
Lelaki itu bukan KASUT, yang kau suka hendak tukar tiap tiap hari.
Lelaki itu bukan TUNGGUL , kau datang bila kau memerlukan then kau tinggalkan dia
Lelaki itu bukan MICROFON , yang kau suka arah arah dia.
Lelaki itu bukan HARIMAU , yang garang memanjang, adakalanya dia manja seperti kucing memerlukan belaian
Lelaki itu bukan CWINGUM, bila manis kau kunyah, bila hilang manis dia kau tuiihh tuuihh dia macam tu je.
Lelaki itu bukan BADUT , untuk hiburkan kau sambil kau ketawakan dia. sedangkan apa yang dia lakukan semata untuk kau...=)

 aku minx maaf byk2 kalau ada saper2 yg terasa..think positive o

Sunday, February 5, 2012

salasiah keluarga dan sejarah nabi muhammad s.a.w


Nama penuh: Muhammad bin ‘Abdullah bin ‘Abdul Muttalib bin Hashim


Nama bapa: ‘Abdullah bin ‘Abdul Muttalib bin Hashim


Nama ibu: Aminah binti Wahab bin ‘Abdul Manaf


Nama datuk: Syaibah bin Hâsyim dikenal dengan nama ‘Abdul Muttalib


Bapa-bapa saudara:
• Al-Harith bin Abdul Muthalib
• Muqawwam bin Abdul Muthalib
• Zubair bin Abdul Muthalib
• Hamzah bin Abdul Muthalib
• Al-Abbas bin Abdul Muthalib
• Abu Thalib bin Abdul Muthalib
• Abu Lahab bin Abdul Muthalib
• Abdul Kaabah bin Abdul Muthalib
• Hijl bin Abdul Muthalib
• Dzirar bin Abdul Muthalib
• Ghaidaq bin Abdul Muthalib


Nama Ibu susuan Rasulullah:
- Ibu susuan pertama Thuwaibah (hamba perempuan Abu Lahab)
- Ibu susuan kedua Halimah binti Abu Zuaib As-Sa‘diah (lebih dikenali Halimah As-Sa‘diah. Suaminya bernama Abu Kabsyah)


Nama isteri pertama dan usia baginda berkahwin:
Khadijah binti Khuwailid Al-Asadiyah pada 25 tahun


Nama isteri-isteri Rasulullah:
1. Khadijah bt. Khuwailid al-Asadiyah r.a
2. Saudah bt. Zam’ah al-Amiriyah al Quraisiyah r.a
3. Aisyah bt Abi Bakr r.a (anak Saidina Abu Bakar)
4. Hafsah bt. Umar bin al-Khattab r.a (anak Saidina ‘Umar bin Al-Khattab
5. Ummu Salamah Hindun bt. Abi Umaiyah r.a (digelar Ummi Salamah)
6. Ummu Habibah Ramlah bt. Abi sufian r.a
7. Juwairiyah ( Barrah ) bt. Harith
8. Safiyah bt. Huyay
9. Zainab bt. Jansyin
10. Asma’ bt. al-Nu’man al-Kindiyah
11. Umrah bt. Yazid al-Kilabiyah
12. Zainab bin Khuzaimah (digelar ‘Ummu Al-Masakin’; Ibu Orang Miskin)


Nama anak-anak Rasulullah:
1. Qasim
2. Abdullah
3. Ibrahim
4. Zainab
5. Ruqaiyah
6. Ummi Kalthum
7. Fatimah Al-Zahra’
8. Halah bin Hind bin Habbasy bin Zurarah al-Tamimi (anak kepada Saidatina Khadijah bersama Hind bin Habbasy. Ketika berkahwin dengan Rasulullah, Khadijah adalah seorang janda).[anak tiri Rasulullah]


Pengalaman bekerja Rasulullah:


* Semenjak kecil lagi, baginda telah menternak kambing dan berniaga membantu bapa saudaranya.
* Abu Talib telah membawa baginda ke Syam (Syria) bagi membantunya berniaga.
* Apabila baginda telah agak dewasa, baginda telah mula menjalankan perdagangan baginda sendiri secara kecil-kecilan dan menjalankan perniagaan dengan menggunakan modal orang lain kerana baginda sedar bapa saudaranya bukanlah terdiri daripada orang yang berada dan beliau terpaksa menyara sebuah keluarga yang besar.
* Ketika baginda berusia dua puluh lima tahun, baginda telah pergi ke Syam untuk kali kedua bagi menjalankan perniagaan Sayidatina Khadijah. Bukti Rasulullah adalah seorang ketua keluarga yang patut dicontohi: Rasulullah merupakan seorang yang pengasih.
* Sebagai seorang suami, baginda sering membantu isteri menjalankan urusan rumah seperti memasak, menampal pakaian yang koyak, memmbersih rumah dan menjaga anak.
* Sebagai seorang bapa, baginda memberi pendidikan agama yang secukupnya dan menjadi seorang contoh yang baik kepada anak-anak.


Gelaran Al-Amin: Baginda merupakan seorang yang jujur, amanah dan budi pekerti. Perkataan dan perbuatan baginda sentiasa dipercayai sehingga baginda diberi gelaran al-Amin oleh masyarakat Arab Quraisy.


Sifat-sifat terpuji Rasulullah:
- Berkata benar (siddiq)
- Boleh dipercayai (amanah)
- Penyampai ajaran Islam (tabliq)
- Bijaksana (fatanah)


kepimpinan Rasulullah disebalik peristiwa banjir di kota Mekah ketika Rasulullah berusia 35thn: Kota Mekah telah dilanda banjir kilat yang menyebabkan dinding kaabah pecah dan runtuh. Kaum Quraisy telah membina semula bahagian yang runtuh. Kemudian timbul perbalahan antara ketua kaum Quraisy yang berebut untuk mengangkat dan meletakkan Hajar Aswad di penjuru sebelah timur bangunan kaabah. Perbalahan ini hampir menimbulkan peperangan. Rasulullah telah menjadi hakim bagi menentukan kedudukan Hajar Aswad dan secara tidak langsung Rasulullah telah meleraikan perbalahan antara ketua kaum Quraisy.


Peristiwa Rasulullah menerima wahyu:
- Wahyu pertama diterima Rasulullah pada hari isnin, 17 ramadan (6 ogos 610 M)
- Ketika itu Rasulullah berusia 40 tahun.
- Wahyu tersebut diterima baginda di Gua Hirak al-Jabar Nur.
- Surah al-Alaq, wahyu pertama yang berbunyi “Bacalah dengan menyebut nama Tuhanmu yang menciptakan manusia dari segumpal darah. Bacalah, dengan nama Tuhanmu yang Amat Pemurah, yang mengajar manusia dengan perantaraan (menulis, membaca). Dia mengajarkan kepada manusia apa yang tidak diketahuinya. ”
- Wahyu kedua, surah al-Muddasir (ayat 1-7) diturunkan di Bukit Nur berhampiran Makkah.
- Wahyu kedua ini menandakan pelantikan baginda sebagai Rasulullah atau pesuruh Allah.


Tokoh-tokoh awal memeluk Islam:
• Zaid bin Harithah (anak angkat nabi)
• Ali bin Abu Talib (sepupu nabi berusia 10 tahun)
• Khadijah binti Khuwailid (isteri nabi dan orang pertama memeluk Islam)
• Abu Bakar al-Siddiq (sahabat karib)


Keadaan Rasulullah ketika menerima wahyu:
Pada suatu ketika sedang dia bertafakkur itu datanglah malaikat kepadanya, lalu berkata: “Bacalah!” (Iqra’). Lalu Rasulullah menjawab; “Saya tidak pandai membaca.” Lalu kata beliau: “Maka diambilnya aku dan dipagutnya sampai habis tenagaku. Kemudian dilepaskannya aku dan dia berkata pula: “Bacalah!” Tetapi aku jawab: “Aku tidak pandai membaca!” Lalu dipagutnya pula aku sampai habis pula tenagaku.


Kemudian ditegakkannya aku baik-baik dan dikatakannya pula: “Bacalah!”, yang ketiga kali, lalu berkatalah malaikat itu: “Bacalah dengan nama Tuhanmu yang telah menjadikan,” sampai kepada ujung “Yang telah mengajarkan kepada manusia apa yang dia tidak tahu.” Setelah sampai pada ujung ayat tersebut malaikat itu pun ghaiblah dan tinggallah beliau seorang diri dalam rasa kengerian.


Lalu beliau segera pulang kepada isterinya Khadijah. Lalu beliau berkata: “Selimutilah aku, selimutilah aku.” (Zammiluuni, zammiluuni). Maka segeralah orang-orang dalam rumah menyelimuti beliau, sampai rasa dingin itu hilang. Lalu berkatalah beliau kepada Khadijah: “Hai Khadijah, apakah yang telah terjadi atas diriku ini?” Lalu beliau ceritakan segala yang telah beliau alami itu, akhirnya beliau berkata: “Aku ngeri atas diriku.


Salam Maulidur Rasul (12 Rabiuawal 1433)

Saturday, January 28, 2012

finally we meet up :)

asalamualaikum semua..
bg diri aku r..
tarikh 27 januari 2012..the date i will remember it..
setelah agak 5 thn x jumper ngn BFF aku,,lynn..akhirnyer aku
dapat jumper ngn dia buat pertama kali since 2007..hehe.
dah banyak kali pertemuan ktorg ni tertangguh oleh kerana kekangang masa
n keadaan x mengizin kan..tp sbnrnyer pertemuan tu pon x dirancang..first meet kt ampang point
makin sehat aku tgok dia nie..hehe..perangai pun x ubah mcm kt kem dulu..
so apa lg..ktorg mulakan operasi lah...memandangkan aku mmg totally xtau jalan sekitar kl nih..masing2 dah buntu nk lepak mane..dgn menempuh
kesesakan..sempat lagi dia nk buli aku..ya aku tau..aku amat sopan biler diatas jalan raya
so dia decide bwk aku lepak kt pavi...sampai situ pe lg..dia luahkn perasaan pasal tmpt keje dia..sedih jgk dengar tp aku nk tolong pun blom mampu...cume mampu bg dia kata2 semangat..tp aku xmau dia sedih lama2 so aku bukak citer lama mengimbau kenangan...mcm2 cerita keluar dr mulut masing2..
kalau ikot kn mmg sampai esok pun ktorg x abis bercerita
tp memandangkan mak aku tgl sorg + aku kne bgn awl sbb nk p pasar..
so about few hour la lepak ngn dia..smpt la snap gmbr..aku jugak yg minx buat..sbb bkn senang nk jumper dia slalu..biarlah ia sbg pegubat rindu...tp first time balik lewat malam kt kl..kalau kakak aku ada..kompem dia bising giler wehhh...seronok sgt2 dpt hang out dgn dia...haha..
akibat terlalu gembira sampai boleh terbawak2 dlm mimpi..da mcm berat ati plak
nk tglkn kl..tp apakah daya..aku ada tugas yg blom selesai lg...anyway beb
thanks sgt2 sbb da realisasi impian nk jumper..hehehe..insya Allah
t kalau aku dtg kl lg..kte lepak lg sama2 taw..kompem pasni x kn sesat punyer..apa2 pun take care ur self dear
lot's of love <3 ur BFF



this is it! :)


Saturday, January 21, 2012

baucer rm200 dan fenomena kedai buku..

asalamualaikum semua..
kepada insan2 yg bergelar pelajar IPT..tentu korang dah
dpt baucer rm200 ni kn..mana yg xdpt tu..cpt2 la korang tuntut 
kt IPT korang masing2..tp entri aku bkn nk citer
pasal baucer...tp fenomena yg hebat lepas budak2 ni dapat baucer..
dimana kedai2 buku yg rata2 nye agak lengang...penuh sesak..da mcm pesta
buku aku tgok..orang Q panjang jer..buku sana sini berselerak..drpd pagi sampai malam..
kalau tiap2 tahun mcm ni..seronok kn..hehe..aku x terkecuali jugak..mulanyer aku
mmg x mau gune lg baucer sbb aku da janji ngn mak aku nk beli buku sama2
tp disebabkn da rambang mata tgok buku2..apa lg..terpaksa amik lah..takut2 kalau
lambat beli..nanti abis plak..
so aku mmg drpd dulu aim satu buku nih..LAWAK KAMPUS..
kompilasi drpd majalah gempak..
tu pon member aku tunjukkn..hehe..buat masa ni aku cume beli
2 buku..sebenarnye 2 buku x sampai rm50 pon..xpasan plak
buku tu ada less price..tp apa2 pon
korang gunekan la baucer buku tu sebijak2nyer k..


Sunday, January 15, 2012

next target..

asalamualaikum semua...haa...entri kali ni aku nk bg taw apa next target aku
pas aku abis blaja nanti..aku xdpt nk rungkaikan dengan kata2...cukuplah ngn gmbr2 aku upload nieh..n 
korang paham2 sendiri jela ea :) 





sebenarnye lebih drpd tu lagi aku nk..tp buat mse ni..mungkin ni jela yg aku
dapat listkn...

ya Allah..moga2 apa yg aku inginkan mcm gmbr2 di atas dapat aku capai 
suatu hari nanti...amin...
:)


Thursday, January 12, 2012

azab seseorang meninggalkan solat..

6 Azab di dunia

1- Dihilangkan keberkatan umurnya
2- Tehapus tanda-tanda orang solleh di mukanya
3- Segala amalannya tidak dikurniakan pahala
4- Doanya tidak dimakbulkan oleh ALLAH SWT
5- Tiada doa daripada para solihin untuknya
6- Keluar roh dari jasadnya tanpa IMAN

3 Azab ketika hampir mati

1- Kematianya penuh kehinaan
2- Kematiannya di dalam kelaparan yang hebat
3- Kematiannya di dalam kehausan yang dahsyat

3 Azab di dalam kubur

1- Kubur menghimpitnya sehingga berselisih tulang rusuknya.
2- Dinyalakan api di dalam kuburnya lalu ia dibalik-balikkan di-
atas bara api itu.
Datang seekor ular bernama Syujja’ Aqra, suaranya laksana
petir, ia berkata, ” Hai manusia! sesungguhnya aku diperintahkan
menyeksa kamu dari zohor hingga asar kerana kamu meninggalkan
fardhu zohor, dari asar hingga magrib kerana meninggalkan fardhu
asar”….Begitulah seterusnya dan azab ini berkekalan sehingga hari
qiamat.

3 Azab ketika bertemu ALLAH SWT

1- Datang malaikat dengan rantai panjang 70 hasta lalu membelenggu
lehernya dan disumbat ke dalam mulutnya kemudian disentap keluar
rantai itu melalui duburnya, lalu diseret ke Neraka Saqar.
2- Tiada rahmat ALLAH dan tiada keampunan untuknya.
3- Baginya azab yang amat pedih.

Akibat kepada sesiapa yang meringan-ringankan ibadah solat.

1- Hati cenderung kepada maksiat
2- Memandang ringan kepada perkara-perkara yang berdosa.
3- Suka berfoya-foya dan boros.
4- Terhindar dari berkat doa-doa orang yang soleh.
5- Hilang keberkatan usia

kesimpulan:marilah kita tunaikan kewajipan sbg seorg muslim..melakukan apa yg diperintahNya dan meninggalkan segala laranganNya







Sunday, January 8, 2012

hargai IBU anda...bacalah.

Adalah dikisahkan….pada ketika seorang bayi akan dilahirkan ke dunia nyata.

Bayi itu bertanya kepada Tuhan : “Para malaikat di sini mengatakan bahawa besok Engkau akan mengirimkan saya ke dunia, tetapi bagaimana cara saya hidup di sana? Saya begitu kecil dan lemah.”
Tuhan menjawab: “Aku telah memilih satu malaikat untukmu. Dia akan menjaga dan mengasihimu dengan sepenuh hatinya.”

Bayi bertanya lagi: “Tetapi disini, didalam syurga ini, apa yang saya lakukan hanyalah bernyanyi, bermain dan tertawa…Inikan sudah cukup bagi saya untuk berbahagia.”
Tuhan menjawab: “Malaikat mu nanti akan bernyanyi dan tersenyum untukmu setiap hari. Dan kamu akan merasakan kehangatan cintanya dan menjadi lebih berbahagia di sana”

Bayi bertanya lagi: “Bagaimana mungkin saya dapat memahami orang-orang bercakap dengan saya sedangkan saya tidak memahami bahasa mereka?”
Tuhan menjawab: “Malaikatmu akan berbicara kepadamu dengan bahasa yang paling indah yang pernah kamu dengar. Dan dengan penuh kesabaran dan perhatian. Dia akan mengajar kepadamu cara untuk berkata-kata.”

Bayi bertanya lagi: “Apakah yang boleh saya lakukan ketika saya ingin berbicara kepadaMu?”
Tuhan menjawab: “Malaikatmu akan mengajarkan bagaimana cara kamu berdoa dan bermunajat kepadaKu.”

Bayi bertanya lagi:”Saya mendengar bahawa di Bumi banyak orang jahat. Siapa yang akan melindungi saya nanti?”
Tuhan menjawab: “Malaikatmu lah yang akan melindungimu, walaupun mungkin jiwa dan raga terpaksa dikorbankannya.’

Bayi bertanya lagi: “Tapi, saya pasti akan merasa sedih kerana tidak lagi dapat melihatMu lagi.”
Tuhan menjawab: “Malaikatmu akan menceritakan kepadamu tentang Aku dan akan mengajarkan bagaimana kamu nanti akan kembali juga kepadaKu, walaupun sesungguhnya Aku akan sentiasa disisimu.”

Pada saat itu, Syurga begitu tenang dan hening sehingga suara dari Bumi dapat jelas kedengaran.

Dan sang bayi bertanya perlahan : “Tuhan, jika saya terpaksa pergi sekarang ini, bolehkah Kamu khabarkan kepadaku nama malaikat yang Kamu maksudkan itu?”
Tuhan menjawab: “Kamu akan memanggil malaikatmu itu sebagai “IBU”. Maka ingatlah, sentiasa kamu berkasih sayang dengannya dan menghargai setiap pengorbanan ibu mu. Berbakti, berdoa dan cintailah dia sepanjang masa. Dialah satu-satunya harta mu yang tiada galang gantinya, dunia mahupun akhirat. ”

Dan untuk para ibu, ingatlah kisah ini dikala kamu hilang sabar dengan karenah anak-anak mu yang sedang membesar. Sesungguh nya Syurga itu dibawah telapak kakimu. Sucikanlah 4 perkara dengan 4 perkara :

Wajahmu dengan linangan air mata keinsafan
Lidahmu basah dengan berzikir kepada Penciptamu
Hatimu takut dan gementar kepada kehebatan Robb mu
Dosa-dosa mu yang lalu dengan taubat kepada Dzat yang Memiliki mu




Friday, January 6, 2012

penangan TELUR REBUS....muahahaha...

BACA SAMPAI HABIS. BEST!!
Aku baru berkahwin setahun
yang lepas dan
duduk dengan isteri aku. Kami
duduk berdua
sahaja sebab belum
dikurniakan anak. Aku ni ada
satu kegemaran, iaitu makan
telur rebus. Aku pun
tak tahu kenapa aku suka
makan telur rebus, sedap
agaknya.
Sebelum aku kahwin, aku
memang gila telur
rebus. Pagi petang siang
malam makan telur
rebus. Tapi semenjak aku
kahwin ni aku terpaksa
berkorbanlah, iaitu dengan
meninggalkan tabiat aku
ini. Lama juga aku dah tak
pekena telur rebus ni
sebab orang rumah aku
masak sedap-sedap.. so
aku dah tak kisah lagilah..
Ceritanya begini, bulan lepas
masa aku balik kerja,
tiba-tiba kereta aku rosak..
aku pun telefon bini aku
dan kata aku balik lambat
sebab kena menapak.
Sebab lapar aku pun singgah
satu kedai makan
tu... ada telur rebus lah.. aku
pun makan nasi
dengan telur rebus.. lepas tu
aku order telur rebus
lebih lagi untuk diratah.
Sebelum balik aku bungkus
lagi 10 biji telur rebus
untuk makan sambil berjalan
balik nanti. Tiba jekat
rumah aku rasa amatlah
kenyang.. maklumlah
balas dendam sebab lama tak
pekena telur rebus.
Sebelum aku masuk ke
rumah, isteri aku tiba-tiba
cakap dia ada 'surprise' untuk
aku malam ni. Dia
suruh aku tutup mata dengan
kain hitam yang
diikat kemas dibelakang
kepalaku. Dan dipimpinnya
aku sampai ke meja makan.
Aku duduk dikerusi dan
isteriku pesan jangan cuba
buka. Aku nak pergi toilet
sebab perutku mula buat
hal, tapi malaslah nak
spoilkan 'surprise' isteriku ini.
Aku pun tahan ler... Tetiba
telefon berbunyi,
isteriku pergi
mengangkatnya.
Apa lagi ada chance aku pun
melepaskan kentut
yang ditahan sekian lama..
Fuuuuhhh lega
rasanya... bau boleh tahan...
maklumler berapa biji
telur ntah aku bedal tadi...
Alamak.. ada lagi satu
la.. aku pun angkat sebelah
punggung dan
lepaskan satu das lagi..
bunyinya PROOOTTT...!!! ..
fuh bau jangan cakap beb..
aku pun tak tahan bau
dia... aku kipas pakai tangan
angin dia kasi kurang
sikit bau dia... adalah macam
bau telur tembelang
sikit.. Tetiba aku dengar bunyi
telefon berdering
lagi... hai lamanya tunggu
isteri aku ni, aku tak
sabar lagi ni nak tahu surprise
dia ni.
Aku terasa ada lagilah, kali ni
memang aku rasa
power punyalah.. aku kumpul
dulu kasi padu..
lepastu aku bangun,
tonggeng sikit dan lepaskan
angin taufan tu...
PRRROOOOOTTTTTTTT....!!!!!!!!!!...
fuhh lega... bergegar sikit
meja makan dibuatnya...
peh tak tahan aku bau dia
power gila.. aku tutup
hidung aku.. aku rasa bau dia
ada sikit-sikit macam
bangkai la.. mau mati bunga
atas meja makan aku
ni.. sambil tu aku sebut
'ahhhh.... lega...'. Adalah
dekat 5 minit baru bau
bangkai tu hilang..
Lepas tu isteri aku kembali
dan minta maaf sebab
lambat.. lalu dia kata
'SURPRISE!! HAPPY
BIRTHDAY!!' dan suruh aku
buka kain penutup
mata aku.. laaa birthday aku
hari ni le... camne
boleh lupa ni.. Aku buka le
kain penutup mata aku..
mulutku terus melopong...
ALAMAK..!!!
Benda pertama aku lihat..
muka merah padam pak
mertua aku, mak mertua aku,
adik ipar aku dua
orang, duduk keliling meja
makan. Bos aku dengan
jiran sebelah rumah aku pun
ada..! jadi aku pun
nak cover malu, aku tanya la
kat pak mertua aku..
'dah lama ke pak sampai?'..
Dan pak mertua aku
pun jawab.. 'Dah lama.
Sebelum kentut pertama
lagi!!